Uitbreiding molen terrein

Alles draait om de Lonnekermolen

De inwoners van Lonneker willen graag de eeuwenoude relatie tussen het landschap, bebouwing en de bewoners weer zichtbaar maken. lonneker_molen_frontOm dit te realiseren heeft de Dorpsraad van Lonneker het plan
Alles draait om de Lonnekermolen” opgezet.

 

Het plan

Het is de bedoeling om in de directe omgeving van de Lonnekermolen een aantal gebouwen te realiseren die teruggrijpen op de periode 1800 – 1940.

De eyecatcher van het terrein is natuurlijk onze Lonnekermolen, een goed gerestaureerde en onderhouden beltmolen uit 1850. oogstfeest-2012-9-september-img_2650-4Naast de molen komen op het terrein een ouderwetse boerenschuur met aangebouwde smidse, een ontvangstgebouw, een bakspieker om brood te bakken, een wagenloods, graanberging met daarin een maalstoel, tuffelkelder, iemenschoer, waterput, moestuin en kruidentuin.

Het terrein wordt zo veel mogelijk  in de authentieke stijl opgebouwd. Onze vereniging gaat een deel van de gebouwen gebruiken als museum en reparatiewerkplaats voor allerhande werktuigen uit de voorbije eeuwen.

Actief inzetten van gebouwen en werktuigen

Deze werktuigen worden ingezet om de grond en gewassen te bewerken die horen bij het boerenerf. oogstfeest-2012-9-september-img_2650-34Een deel van het terrein wordt ingericht om de jeugd via een educatieprogramma op directe en kleinschalige wijze kennis te laten maken met deze gewassen en de geschiedenis van de landbouw . Het maatschappelijke karakter van ons project wordt verder ingevuld door werkplekken te verzorgen voor mensen met een (arbeids)beperking.

Maatschappelijke Doelstelling

Het plan “Alles draait om de Lonneker molen” is een initiatief van de inwoners van Lonneker die hun eigen leefomgeving willen verbeteren en daar iedereen van willen laten meegenieten. Door iedereen kennis te laten maken met de leefwijze op een boerenerf in het begin van de 20e eeuw willen wij het gevoel laten ervaren van een intrigerend stuk historie en tegelijkertijd kennis overdragen over de basis van ons voedsel. De jeugd maakt actief deel uit van deze historie door mee te helpen met zaaien, oogsten en alles wat daaromheen plaatsvindt. Door werkplekken te bieden voor mensen met een (arbeids)beperking richten wij ons tegelijkertijd op de maatschappij van nu.

Van Akker tot Bakker        Lonneker landbrood

Op de Lonneker-Es groeit en bloeit weer ouderwets Tarwe. Deze tarwe wordt met Sint Joapik (begin augustus) geoogst op nostalgische wijze dwz. met zicht en mankracht en paardenkracht. Begin september op de Lonneker oogst-dag bij de Lonnekermolen gedorst met behulp van door paarden getrokken Geubel die de dorsmachine aandrijft. oogstfeest-2012-9-september-img_2650-2Het kaf wordt gescheiden van het koren dmv handbediende kafmolen daarna gemalen in de molen en aansluitend tot Lonneker-landbrood gebakken in de bakspieker.   U kunt helpen!  “Alles draait om de Lonneker molen” is een project van, voor en door de inwoners van Lonneker. Het boerenerf wordt voor een groot deel gerealiseerd door vrijwilligers, daarbij deels (financieel) ondersteund door gemeente en provincie.

Daarmee zijn wij er echter nog niet!

Wij vragen u dan ook om een bijdrage te doen aan dit prachtige project.  Reageer gerust!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.