Nieuws

10 Augustus 2014: Nostalgisch tarwe maaien Lonneker

Nostalgisch tarwe maaien met paardenkracht vindt zondag plaats aan de Stegekampweg in Lonneker. Aanvang 13.30 uur bij de Demmer. Eerst wordt de ‘kaant en heuk’ losgemaaid, vervolgens komt Herman Kattier met de graanmaaier. En Corrie Ensink komt met 2 belgische trekpaarden voor de zelfbinder.

Er zit weer beweging in de Lonnekermolen

Na enige tijd van stilstaan wordt er weer graan gemalen in de Lonnekermolen. Dat kan omdat een 5-tal enthousiaste vrijwilligers de 10-daagse cursus “graan malen” heeft gevolgd. De cursus werd gegeven door docent/molenaar Tonnie Moes van de korenmolen De Leeuw in Lettele. Uit handen van John Stienenbosch ontvingen Gerrit Tijhuis, Joop Grashof, Hems Averink, Frank de Bont en Cees Purmer op dinsdag 8 juli jl. het bijbehorende certifcaat.

De 5 vrijwilligers mogen nu zelfstandig graan malen (elektrisch) en gaan het graan verwerken dat vorig jaar geoogst is in Lonneker. Daardoor hoeft er geen gebruik meer gemaakt worden van molens in de omgeving.

Ook het graan dat nu op de akkers in Lonneker groeit en over enige tijd gemaaid en onder anderen op de oogstdag op 14 september bij de molen wordt gedorst,  kan nu in de eigen molen verder verwerkt worden. Enkele bakkers in Enschede en omgeving gebruiken dit meel voor het bakken van het originele Lonneker Land brood. Het meel is eveneens in de molenwinkel te koop.

Er zijn  nog 2 vrijwilligers die de cursus van molenaar volgen; wanneer zij “afgestudeerd zijn” kunnen zij de molen  “weer op de wieken” laten draaien. Hiervoor is tot nu toe steeds de hulp nodig van een gediplomeerd molenaar.

14 September 2014 Oogstfeestdag bij de Lonnekermolen (toegang gratis)

Net als voorgaande jaren wordt ook dit jaar een Oogstfeestdag bij de Lonnekermolen  gehouden. Vele nostalgische activiteiten zullen deze dag plaatsvinden. Voor deze oogstdag zal op een eerdere datum de tarwe geoogst worden met gebruik van echte paardenkracht. Meer informatie over de datum en locatie van het tarwe maaien volgt binnenkort.

Maaien met de zeis

15 September 2013 wordt de Lonneker Molen Oogstfeestdag gehouden (toegang gratis)

Tijdens de Nationale molendagen zal het Oogstfeest gehouden worden bij de Lonneker Molen. Dit wordt gevierd met vele activiteiten en duurt van 10.00 uur tot 17.00 uur. Om 13.30 uur zullen de paarden met de rogge arriveren waarna het dorsen zal beginnen.
Tevens zal deze dag het boek: ‘Boeren, werken en leven in de 20ste eeuw’ uitgereikt worden.

24 Augustus 2013 wordt de tarwe gemaaid aan de Lonneker Esweg

Op nostalgische wijze is de rogge geoogst van het land. Eerst met de zeis een pad vrij gemaaid en vervolgens door middel van een maaibalk getrokken door 2 paarden werd er verder gemaaid. Op de fotopagina is te zien hoe vroeger tijden herleefden!

Mei 2012: Ons boek is gereedgekomen

De vrijwilligers van onze vereniging hebben een boek geschreven van 110 pagina’s waarin met veel foto’s het leven en werken van boeren begin 20ste eeuw in beschreven wordt.
Het boek is (vanaf 9 september) te bestellen via deze site. Het ISBN is 9789081913409.

 

1 maart 2012: Start eigen website

Sinds 1 maart 2012 hebben we onze eigen website. Tips, teksten en fotos zijn altijd welkom en bij ons aan te leveren via de contact pagina.